Lugnetgymnasiet i Falun är en av de skolor i Sverige som utbildar lackerare. Upptagningsområdet är hela landet och i höst får eleverna en ny lackbox att studera i.
På gymnasieskolan har verksamheten precis kommit igång efter sommaruppehållet, men för Bolests montörer och projektledare är det bara överlämningen av anläggningen kvar.
En knapp tidsplan
– Vi hade verksamhet här i den gamla lackboxen fram till mitten av juni. Därefter revs den gamla anläggningen och lagom till skolstart, sista augusti, stod den nya boxen klar för användning, berättar Mikael Karlsson som är rektor på Lugnetgymnasiet.
–Den gamla använde direktverkande el och det var en av anledningarna till att Falu kommun bestämde sig för att investera i en ny och mycket mer kostnadseffektiv lackbox.
Ung lärarkår med kompetens
Mikael berättar att lärarkåren på fordonsprogrammet har en ung medelålder. Runt trettio år. Och att alla lärare är utbildade eller håller på att utbilda sig pedagogiskt. Fordonsprogrammet tar in 32 elever varav åtta stycken har lackering som inriktning.
Mikael hastar iväg till nästa möte. Det är en fullspäckad dag och kl 13:00 är det genomgång av lackboxen tillsammans med lärare och elever.
Fler kvinnor i branschen
Camille Brinkemar arbetar som lärare på fordonsprogrammet. Hon gläds med att det idag inte bara är killar som söker utbildningen.
Det har hänt en hel del de senaste åren. Det är inte alltid som verkstäderna hänger med. Med en blandad yrkeskår kan det behövas två omklädningsrum vilket inte finns på alla arbetsplatser.
– Vi hade en kvinnlig elev som var ute på praktik där det bara fanns ett omklädningsrum. Den eleven hade vänt sig till de manliga medarbetarna och sagt “Men grabbar, har inte ni något omklädningsrum?”, berättar Camille och skrattar för att snart bli allvarlig.
– Det är ju inte alla som klarar av att ta det på det sättet. Men för ett tag sedan ringde en verkstadsägare och frågade hur könsfördelningen var. “Bra, sa han, då ska jag bygga två omklädningsrum i den nya verkstaden.”
Besöker skolor till hösten
Under hösten kommer Camille att marknadsföra Lugnetgymnastiets fordonsprogram. Jag kommer besöka en hel del skolor och berätta om vår verksamhet. Det är fortsatt svårt att rekrytera människor till industrin.
Ett effektivt arbete krävdes
Montörerna hade två och en halv månad på sig att riva den gamla boxen, bygga den nya och färdigställa allt.
–Montörerna från Bolest har varit grymt bra, berättar Tommy Karlsson på Byggtjänst i Falun som varit huvudentreprenör för bygget. Visst har vi tvekat ibland om vi skulle lyckas hålla den snäva tidsramen, men allt har fungerat fantastiskt bra.
Genomgång av boxen
Kenneth Bjerkesmoen som varit Bolest projektledare är märkbart stolt över den färdiga anläggningen.
– Vår målsättning har varit att ge kunden en prisvärd och effektiv helhetslösning av hög kvalitet som är anpassad efter just deras behov. Jag ser fram emot att träffa elever ute på jobb runt om i landet som har fått sin utbildning i just denna fantastiska anläggning.
Lite fakta om anläggningen
- Lackboxen: 7 x 4 meter
- Torkugnen: 7 x 3,5 meter
- Takhöjd: 2,70 meter
- Ventilation: Vertikal, tilluft i tak, frånluft i golv. Golvutsuget har pop-up vilket underlättar filterbyte. Frånluften filtreras i tre steg, två steg sker i lackboxen och ett steg vid ventilationsaggregatet.
- Belysning: LED-belysning med 2 000 lux
- Övrigt: Lyftbord centrerat i mitten av lackboxen för enklare åtkomst på låga höjder, och det går att sänka lyftbordet för enklare åtkomst till fordonets tak. Sidoförflyttningsräls för enkel och okomplicerad fordonsförflyttning mellan lackbox och torkugn.