Det är mitten av maj och våren har kommit till Falun. Och med den flera leverantörer inom lackering och bilreparationer. Samt vi på Bolest.
Det är nio lackerare från Borlänge och Falun som samlats för att både lyssna och pröva på lite av marknadens nyheter. Vi får följa med lackerarna Anders, Samuel och Felipe runt.
Lackera med Nitrotherm
Sonny Irebring kommer från Vadstena och har arbetat med lackering på olika sätt under hela livet. Idag representerar han JNE AB som har en produkt som heter Nitrotherm. Utrustningen tar bort syret från tryckluften, kvar blir då kvävgas som förs till lacksprutan. Dessutom värmer den gasen till en konstant temperatur. Fördelen blir, förutom att lacken torkar snabbare, att man även sparar upp emot 20% av lackfärgen.

Kvävgas flödar 40% snabbare än luft vilket gör att trycket kan sänkas. En annan fördel är att det inte blir lika mycket färgrök med den här produkten. Nitrotherm kan fås med eller utan jonisering. Några av lackerarna berättar att det känns lite “bakvänt” när man först lackerar med den här tekniken, men att man snart vänjer sig och att det kan vara klurigt att gå tillbaka till vanlig tryckluft att man arbetat på det nya sättet ett tag.
Kulörer, trender och varianter
Det är temat för Sebastian Enman som arbetar på Akzo Nobel. Vi förstår snart att vi är bland folk som verkligen brinner för sitt arbete. För att kunna hänga med behöver vi vid flera tillfällen avbryta med frågor för att förstå vad de talar om.
Men annat är enklare att förstå. Till exempel när Sebastian berättar att det inte sällan skiljer en del i färgen mellan stötfångare och kaross på bilar. Detta beroende på att de kan ha målats på olika fabriker och att dessa kan använda olika appliceringstekniker. En annan orsak till nyansskillnader kan vara om delarna målas med lackpistol eller så kallad klocka (en robot).

“35 varianter av vitt”
– Fords “Frozen White” är en väldigt populär färg, men den kan variera en hel del. En del kallar den för “35 varianter av vitt”, berättar Sebastian och skrattar. Detsamma gäller den svarta färgen “BMW 475”.
Årsmodellsskiften kan också innebära olika färger. Anders som är lackerare säger att det är vanligt att man få “blenda ut” färger för att få dem att matcha de olika nyanserna som kan finnas på en och samma bil.
De talade också om vikten att polera rätt inför färgmätningar så inte resultatet blir missvisande.
Ett smartare slippapper
Mirka representerades av Fredrik Gidlund som visade slipmaskiner och Mirkas nya slip-papper Galaxy. Galaxy är en ny innovativ produkt med multifit hål konfiguration som passar alla maskiner på marknaden samt att ge en nästan dammfri slipning.
De nya slipkornen i Galaxy har lång livslängd och håller samma slipdjup från start tills dess att papperet är slut vilket gör att man får en mycket jämn och fin slipad yta.
Huruvida man ska slipa med 800-papper eller om man verkligen behöver använda 1000-papper kommer upp i samtalet.
Många kör 1000-papper och det är det som de flesta verkar föredra bland lackerare i Falun och Borlänge.

Filterhantering
Vår Stefan Ivarsson från Bolest visade på de fördelar och rena vinster som finns med att de på Rolf Ericson Bil valt Bolests SVENO-boxar till sin anläggning.
Det fanns också tid för att gå upp i det stora aggregatrummet och titta på hur in- och utluften flödar i anläggningen. När och hur bör filter bytas? Det och andra frågor blev besvarade under denna rundvandring.

Ny metod vid lackering
Jens Kleius från Akzo Nobel visade en alternativ lackeringsmetod. Metoden har sin bakgrund i våra gemensamma ansträngningar att minska CO2 utsläppen och kort sagt så ju mindre tid man är i sprutläge desto mindre utsläpp.
Därför har Akzo Nobel tagit fram denna där man inte avluftar mellan första och andra lackvarvet.
Resultatet blir att det går fortare, spar färg och baslacken bli skarpare.
