”Ska du bli bra måste du nörda ner dig”

Det är full fart på Varberg Bildepots lackeringsavdelningen. Vi är där för att träffa vinnaren i kategorin årets lackerare på Motorgalan i år. Jesper kommer ut ur lackboxen och presenterar sig: “Putte!” Säger han och hälsar. Sedan går vi till hans kontor som ligger i Bildepots stora och nyrenoverade anläggning för service och rekonditionering.

Vi på Bolest hade äran att dela ut priset i kategorin ”Årets lackerare” på motorgalan tidigare i höstas. Den värdige vinnaren heter Jesper ”Putte” Persson och arbetar som lackerare på Bildepån i Varberg.

Hur kom det sig att du valde att bli lackerare?

“Min pappa arbetade som lackerare. När jag var tolv år fick jag en egen lackstudio. Jag har alltid tyckt om och haft fallenhet för grafisk design. Ett litet tag tänkte jag bli kock men efter högstadiet hoppade jag direkt på arbetet som lackerare.”

Vi på Bolest hade äran att dela ut priset i kategorin ”Årets lackerare” på motorgalan tidigare i höstas. Den värdige vinnaren heter Jesper ”Putte” Persson och arbetar som lackerare på Bildepån i Varberg.

De små detaljerna

“Det är roligt att få arbeta med färg och form. Det gäller att ha en riktigt bra känsla för ett fel på en tusendels millimeter kanske inte känns när man drar handen över det – men det kan mycket väl synas. Likadant med färgen. Den måste stämma till 100% även om bilen har några år på nacken och färgen har mattats. Det gäller att få till de där sista procenten som gör att färgen ser likadan ut oavsett betraktningsvinkel och ljus. Det kan verkligen vara en utmaning. Ibland kommer det kunder som inte har så höga förväntningar. Men när de ser sin bil så har den gått från trött och matt till en riktigt pärla. Det är riktigt kul.” “Vi lackerare gör verkligen ett arbete som syns. Det är ju inte likadant för till exempel mekanikerna. Deras arbete är också viktigt men det syns inte på samma sätt.”

”Tålamod är viktigast och att ha ett inre lugn.”

Jesper ”Putte” Persson

Vad krävs det för egenskap för att bli bra lackerare?

“Tålamod!”, Säger han och ler lite snett. “Tålamod är viktigast och att ha ett inre lugn. Det hjälper inte att hetsa upp sig. Man behöver få flyt i processen.” Men om du ändå tappar tålamodet? “Då sätter jag på mig hörlurarna, skruvar upp volymen och spelar lite lämplig musik”, skrattar “Putte”. Hur är det med arbetsmiljön, då?
“Ur natursynpunkt har framför allt lackerna blivit mycket, mycket bättre. Men för oss människor är det fortfarande väldigt giftiga ämnen. De är ju ofta vattenbaserade och kan därmed lättare tas upp av kroppen. Därför är det väldigt viktig att följa alla de föreskrifter som finns för att skydda sig. Man vill ju gärna kunna tänka klart även när man blir gammal.”

Hur viktiga är redskapen du arbetar med?

“Det är ju en enorm skillnad på till exempel sprutor. De vi använder är ‘top of the line’. Ska vi kunna göra riktigt proffsiga jobb behöver vi också ha bra verktyg. Sedan är ju lackboxarna också väldigt viktiga. Våra boxar är byggda av Bolest och det är en enorm skillnad mellan dem och de billigare märkena. Bolest arbetar utifrån de lokaler som finns och med riktverkande luftströmmar. Det gör aldrig de billigare aktörerna. Där är det bara på eller av.“

Hur kändes det att bli utsedd till årets lackerare?

“Det är ju såklart väldigt hedrande. En riktig klapp på axeln. Man känner ju att det man gör är rätt. Jag försöker alltid vara engagerad och hjälpsam. Ibland kan det handla om att motivera sina arbetskamrater.”

Har du något råd till dem som funderar på att bli lackerare?

“Ja. Håll ut! Det blir roligare! När man är yngre är det svårt att se slutet av ett arbete. Men med tiden så blir det ett av de roligaste jobb man kan tänka sig. Men för att bli riktigt bra måste man nörda ner sig.”