Bussarna ska rulla. KES Buss

”Bussarna ska rulla”

KE’S bussar är familjeföretaget i fjärde generationen. Nästa år fyller de hundra år. Allt började med en mjölkdroska 1922. Därefter har det blivit både lastbilar, taxibilar och bussar. Det anrika företaget KE’S bussar ligger på en slätt strax söder om Kungsbacka inte långt från motorvägen E6. När vi närmar oss öppnar landskapet upp sig och vi ser ett hav av bussar. Vi behöver inte tveka på att vi har kommit rätt.

Glatt humör
När vi är framme möts vi av flera busschaufförer som hälsar med glatt humör och vi blir lite påminda om den gamla slitna visan “En busschauför … det är en man med gott humör”.
–Det är lite skiftesbyte här, förklara Carl-Johan Elofsson som är verkstadschef på KE’S bussar och aktiv i företaget i fjärde generationen.
Morgonkörningarna är över och de ca 100 busschaufförerna kommer och går i lokalerna.
–Bussarna ska rulla! säger Carl-Johan. Det är viktigt att hålla våra bussar hela och rena. Små skador som de på hörnen och skrapskador måste lagas för att det inte ska bli rost och problem. Det kan lätt bli dyrt att laga om man inte tar hand om det direkt.

Nya boxen gör jobbet
–Eftersom det blir en hel del lackeringsarbeten så valde vi att uppgradera vår lackbox till en SVENO från Bolest. Det är verkligen stor skillnad mot lackboxen vi hade tidigare.
–Vi valde Bolest som leverantör helt enkelt för de kunde ge oss den bästa lösningen. Vi hade bara hört gott om dem och när vi kollade referenserna så var det också enbart positiva.
–Lackering är ju inte vår huvudverksamhet och därför valde vi en något enklare lösning som bättre passade våra behov. Bolest var lyhörda och det blev en väldigt bra box där vi förutom våra egna lackeringar även tagit hand om en del försäkringsärenden.
Boxen har ju stor kapacitet och vi har möjlighet att lackera en hel buss i boxen om vi så önskar. Det hade vi inte tidigare.

Numera en del av Nobina
Vid årskiftet blev KE’S bussar ett helägt dotterbolag till Nobina.
–Det har gjort att vi också fått större muskler och en hel del synergieffekter. Annars är det mesta sig likt. Vi har våra kläder och kör under eget varumärke.
Carl-Johan bor närmsta granne till företaget och det var också här företaget startade.

Hästar stort intresse
–Ja, jag har nära till jobbet. Ibland kanske lite för nära , säger Carl-Johan och skrattar. Men det är väldigt bra att ha tillgång till de gamla garagen för de har numera blivit stallbyggnader.
Hästar är nämligen hans och hans familjs stora intresse. På frågan om hur många hästar de har blir han tyst och får tänka efter.
–Jag tror att det är 16-17 stycken. Det varierar lite på grund av att vi också har lite uppfödning. Det är hästhoppning som vi fokuserar på. Men det var ju inte därför vi var här.
Carl-Johan rusar vidare till verkstaden trots att det är lunchtid. Det finns hela tiden en hel del att göra för att hålla bussarna hela, rena och snygga.

Reportaget som PDF

Reportaget är gjort av Kjell Simonsson, Paraiba.