Västerås Bilia

“Den största skillnaden är arbetsmiljön”

Under en vecka i september bestämde vi oss för att hälsa på några av de kunder som vi levererat boxar till det senaste året. Med på resan var Asgeir Elvstedt, VD för Bolest, Stefan Ivarsson som är försäljningschef i Sverige.

I Tunbytorp industriområde i Västerås ligger flera anläggningar som har lackboxar av märket Sveno. Den senaste i raden som uppdaterat sin anläggning är Bilia i Västerås. Där träffar vi Daniel Pettersson, Andreas Axelsson och Peter Lövsta. De öppnade den nya skadeverkstaden den första mars i förra våren.

Det blev lite “cold turkey”
– Det var nästan lite ”cold turkey” säger Daniel. Vi hade väl först tänkt att smyga igång den nya anläggningen men på grund av en lokalfråga blev det att alla verksamhet gick över hit från dag ett.
Något som blev rätt tydligt var att den nya skadeverkstaden var 100 kvm mindre än den tidigare. Men på grund att den nu sitter ihop med plåtverkstaden är det helt okej. Nu är verksamheten centrerad och det har inneburit att vi har större kapacitet här än vad vi hade tidigare.

Bättre belysning och ventilation
Totalt är det nio personer som arbetar i plåtavdelningen och lika många personer i
lackeringsanläggningen. Tre lackerare och sex slipare. De har två lackboxar och en torkdel.
Annars är det arbetsmiljön som är den största skillnaden.
–Framför allt är det belysningen och ventilationen som är fantastiskt mycket bättre än tidigare. Det gör vår arbetsmiljö mycket trevligare. Sedan kan det fortfarande vara varmt i lokalen men det beror ju till viss del på att torkugnen, kan komma upp i klart mer än 60 grader om vi så önskar.

Som i en bastu – men utan öl
Vi går in i torkugnen som är på och värmen slår emot oss.
Ugnen kan komma upp i närmare nittio grader om vi så vill, säger Daniel. Det kan vara som en bastu. Men utan öl då, säger Daniel och skrattar. Och sen kan det aktivera givarna till brandlarmet om vi trycker upp värmen så och det vill vi verkligen inte.
Den nya anläggningen har också bidragit till att de kan ta emot flera arbeten och därmed öka omsättningen. Det har bland annat blivit fler försäkringsärenden och nya bilmärken som repareras.

Peter Lövsta, Andreas Axelsson och Daniel Pettersson i den nya anläggningen.

🇸🇪 Artikeln som PDF Svenska

🇳🇴 Artikeln som PDF Norska