Ett eget ekosystem där kärleken till bilar är i fokus

5 000 m2. Så stor är den nybyggda anläggningen som Møller Bil just nu färdigställer på Alnabru industriområde i Oslo. Här kommer rymmas allt från gymnasieskola till bilmuseum.

Det är full aktivitet när vi besöker anläggningen någon vecka innan julhelgen 2022. Vi kryssar in mellan några hantverkare som arbetar för fullt med att färdigställa allt. Det är Dany Narten som vi söker. Han är skadeansvarig på anläggningen och vår ciceron här.
– I vår verkstad görs allt förutom riktigt svåra skador på bilar. Annars gör vi allt på de ca 40 arbetsplatser som vi har här.

”I mitten av den stora anläggningen tronar två Sveno Zero-lackboxarna.”

Møller Bil i Alnabru kommer ha ca 50 anställda när anläggningen är i full gång och beräkningen är att det kommer passera ca 10 000 bilar om året. Målsättningen är att det ska ta max två dagar från att bilen kommer in tills den är klar.

I mitten ligger lackboxarna

I mitten av den stora anläggningen tronar två Sveno Zero-lackboxar. Sveno Zero är en ny version av den populära lackboxen. Zero står för den minimala miljöpåverkan som dessa boxar har. Sveno Zero är i det närmaste helt klimatneutral och dessutom mycket kostnadseffektiv för ägarna.
Vi möter en av lackerarna i boxen och han berättar att han aldrig har varit i ett färgblandningsrum som inte har haft någon tendens till thinnerlukt tidigare. Men det finns mer som särskiljer hans nya arbetsplats från den gamla.
– Det är väldigt bra ljus i lackboxen. Det tog faktiskt lite tid att vänja sig vid det, berättar han och ler.
Vägg i vägg med de nya lokalerna ligger en bilhall där bilar som är mellan två till fem år kommer att säljas. Och direkt utanför den iordningställs en stor parkeringsplats som ska svälja alla bilar som ska strömma genom anläggningen varje år.

Egen skola

Møller Bil är en av de största bilfirmorna i Norge och de tar också sitt ansvar för att branschen ska vara ren från svartjobb och annat oseriöst. För att ytterligare understryka detta har de en egen gymnasieskola “Møller Medvind” som utbildar ca 300 elever i lackering och reparation.
– Det är bra för då får eleverna lära sig det som de verkligen behöver. På den populära gymnasieskolan kombineras praktik och teori.
Ett par nya fräscha klassrum står färdiga på anläggningens andra plan. Där finner vi också en kontorsdel, en lounge, en matsal och ett bilmuseum(!).

Dany förklarar hur det kommer sig att de har ett bilmuseum här.
– Det har stått en hel del coola bilar runt om hos olika Møller-återförsäljare. Nu samlade vi ihop dem så fler kan få glädjen att se dem. Här finns förutom en Dodge från 1937 även en hel del andra unika bilar. Vad sägs om den första seriertillverkade elbilen från Volkswagen från 1987 som gjorde 0-50 km på 13,6 sekunder.

Gul bil

En annan raritet som återfinns på museet är en den allra sista “Folkabubblan” som importerades till Sverige. Den är lysande solgul, ser ut som ny och är nästan det med. Den har bara gått 59 kilometer!
Møller Bil i Alnabru är verkligen en imponerande anläggning. När vi passerar ett rum med dysor i taket blir vi lite nyfikna. Vad är det?
– Ah, det är regnsimuleringsrummet. Här simulerar vi regn för att kunna se eventuella läckage, säger Dany och ler innan han skruvar på kranen och det blir ett skyfall i rummet.

När rundvandringen är över så ser vi en tydlig röd tråd och det är kärleken till bilar och bilvård.
Vi på Bolest önskar Møller Bil ett stort lycka till med sina härliga ambitioner och nya, fina anläggning.

PDF »