När knappt det bästa är gott nog

Det finns båtar och det finns fina båtar. Sedan finns det Windy Boats i Västervik som på senare år stärkt sitt varumärke i den exklusiva premiumklassen när det gäller båtar.

Vi frågar om vi skulle kunna jämföra Windy Boats med något bilmärke. Skulle det låta sig göras?
– Nej, det går nog inte på grund av att vi både har båtar som många har råd att köpa, samt sådana båtar som är specialbyggda premiumbåtar. En del av dem är bara tillverkade i ett enda exemplar, berättar Robert Dahl som är produktionschef.

Trodde det var militären
Och på tal om just premiumbåtar så är det full fart på fabriken. Imorgon är det release för deras nya SLR/SR60 med stort hemlighetsmakeri som följd, så här dagen innan premiären.

Det är en så kallad T-top båt. Den första lanserades 2009 och när den gjorde sin jungfruresa utanför Västervik var det inte många utav de som såg den som visste att den var gjord på ett varv i samma stad.
– Det var vissa som sa att det måste vara militären som testar sin nya båt, skrattar Robert. Den var svart och det fanns inte många svarta båtar vid den tiden.

En del människor trodde först det var militären som övade när de såg den nya båten från Windy Boats.

Man blir aldrig nöjd
När vi kommer till lackboxen möter vi Jörgen Möller som är ansvarig för plast och lack. Han har arbetat på samma arbetsplats sedan 1984. Då hette företaget Storebo. Jag har varit iväg på några kortare utflykter till andra företag men alltid kommit tillbaka hit. Här trivs jag för jag älskar båtar, säger han.

Ett par av lackerarna och Jörgen Möller samtalar med Asgeir Elvstedt från Bolest.

Hur är det då att ha ansvaret för lack i ett företag som alltid ska ligga i det absoluta toppskiktet?
– Man blir aldrig nöjd, säger Jörgen och suckar. Dessutom blir man väldigt duktig på att se fel. Ta till exempel om du lackar med svart färg. Du ska inte kunna se var ytan finns när du tittar på den. Så bra ska det vara. Med den nya lackboxen kommer de kunna lackera alla detaljer samt däck och skrov till de allra flesta båtar de bygger.

Ska också härda epoxy
Lackboxen ska inte bara torka lack utan även härda epoxy. Två av lackerarna lyssnar andäktigt när Bolests utsända berättar om hur de kan använda sin nya box.

Stefan Ivarsson visar hur man kan arbeta med den nya anläggningen.

De är helt klart sugna på att få börja arbetet i lackboxen som kanske har en av de vackraste utsikter vi någonsin sett: Solen som smeker Västerviks vackra skärgård.

Den nya lackboxen har en fantastisk utsikt.
Windy Boats varv i Västervik.

🇸🇪 PDF
🇳🇴 PDF