modern lackeringsanläggning till Hagaberg

Ny, modern lackeringsanläggning till Hagaberg

I februari i år kom ordern till Bolest om att bygga en ny lackbox och ett nytt färgblandningsrum med miljösmarta lösningar till Hagaberg.
Hagaberg är ett företag som specialiserat sig på effektiva och anpassade aggregat för gaffeltruckar.

De senaste åren har efterfrågan ökat vilket i sin tur kräver en ökad produktionstakt. Det har bland annat varit torkprocessen som varit lite av en flaskhals i produktionen.

En sak som är lite speciell är att den här boxen kommer att ha horisontell ventilation. Det vanligaste är annars vertikal ventilation med insug i tak och utsug i golv, men det kommer det inte vara i den här anläggningen.

På bottenplan kommer lackbox, färgblandningsrum och torkrum att byggas. Våningen ovanför kommer att rymma de aggregat som behövs för att transportera luften.

Bra för både plånbok och miljö
– Vi återvinner inte luften från torkrummet, men värmen den återvinner vi, säger Kenneth Bjerkesmoen som är Bolests projektledare för anläggningen.

– Det finns en hel del saker man kan göra för att hushålla med energin, samt i slutändan även spara både miljö och pengar. Färgrummet har vi till exempel utrustat med en Drester Dynamic Triple – en återvinningsapparat för lösningsmedel.

Det är en ekonomisk och miljömässigt smart lösning på ett avloppsproblem. Vi återvinner thinner som behövs för att rengöra lackpistolen om den använts tillsammans med oljefärger. Det som blir kvar är nästan uteslutande lackrester.
Den är enkel att använda och håller lösningsmedlen renare vilket i sin tur resulterar i bättre rengöring av sprutpistolerna. Förlusten av lösningsmedel i verkstaden minimeras och kostnaderna sänks dramatiskt.

Färgblandningsrummet ska också säkerhetsklassas för att det finns explosionsrisk när vissa färger används. Det ställer krav på avlopp, belysning och lite annat.

Torkrummet värms upp med vattenburen värme som också minskar miljöpåverkan och är även det ett klart mycket bättre alternativ även för ekonomin.

Ökad produktionstakt
I dagarna väntas anläggningen stå klar och då kommer också Hagabergs produktionstakt kunna öka för att tillgodose kundernas efterfrågan på aggregat till gaffeltruckar.

Förutom att själva lackboxen har horisontal ventilation kommer den också vara utrustad med LED-belysning som lyser upp och har en brinntid upp till 70 000 timmar. Om de använder boxen åtta timmar om dagen förutom helger och semesterperioder skulle det innebära att de inte behöver se över belysningen förrän om 38 år.

Vid det laget hoppas vi det är väldigt många nöjda kunder som fått sina nya effektiva gaffeltrucksaggregat.

Artikeln som PDF 🇸🇪
Artikeln som PDF 🇳🇴