Viktigt att förstå varandras del i processen.

“Viktigt att förstå varandras del i processen.”

Senast vi skrev om Rolf Ericson bil i Falun var när de utsågs till Årets lackverkstad på Automässan 2020. Nu är vi här för att prata mer om deras lackeringsanläggningen med Anders Holmgren som är skadechef och Anders Skogqvist som är projektledare.

I ett hörn av lackverkstaden står en bil och den ser verkligen inte ut som att den ska stå där. Men på golvet är det små spår som räls. Det är en anläggning där de flyttar fordonen med sidförflyttning. Rälsen går från förberedelse på lackeringen, grundning, lackering och tork till avsyning.
–Den vanligaste frågan vi får kring den här rälsen är om det är krångligt att ändra ordning om så behövs. Men det är det inte. Om det behövs flyttar vi av bilen och ändrar ordningen, säger Anders Skogqvist och ler. Svårare än så är det inte.

En putt är tillräckligt
En annan fördel är att de som arbetar med bilen inte behöver gå in i bilen för att flytta den. Det räcker att putta lite på den för att få den till nästa position.
–Alla onödiga arbetsmoment har vi plockat bort i möjligaste mån, berättar Anders Holmgren. Det var uppgifter som bara stal tid från oss. Nu har vi halverat bilens tid inne på verkstaden. Och även om vi inte har billigast timkostnad så sparas det pengar nästan varje gång. Bland annat på grund av att försäkringsbolagen inte behöver betala hyrbil fler dagar än nödvändigt. Bara för att man har många bilar på parkeringen innebär ju inte att man har mycket att göra. Det är ju de bilar som vi arbetar med i verkstaden som räknas.
–Med den nya anläggningen har vi också fått mer omfattande skadearbete och fler försäkringsärenden och det har inte varit några som helst problem.

Arbetsmiljön i fokus
När vi talades vid förra gången pratades det en del om arbetsmiljön och den är fortfarande i fokus.
–Bara för att man är effektiv och fokuserad så innebär det inte att man inte ska vara rädd om medarbetarna. De ska alltid ha en bra arbetsmiljö.
Rolf Ericson själv är 77 år och det är rätt häftigt att han aldrig tvekar på att göra saker ordentligt. Att aldrig dumsnåla.
Att det är ett familjeföretag är något som ska sitta i väggarna. Det personliga, men också det genuina och solida, är saker som gör att vi alla som arbetar kan vara stolta och glada att ha detta som vår arbetsplats. Kanske är det också en av de saker som gjort att vi är bland topp fem på nästan alla listor på bästa lack- eller skadeverkstad.
–Nu är det den yngre generationen som vi vill ska få upp intresset för vår verksamhet. De flesta ungdomar i gymnasieålder får en helt annan bild av vad det är vi sysslar med när de varit här.

Ombytta roller
Att de olika yrkesgrupperna ska förstå varandras arbete är en förutsättning för att vi ska jobba riktigt bra tillsammans. För ett tag sedan hade vi ett internt projekt som vi kallade “ombytta roller”. Vi delade upp de anställda två och två. I varje par fanns en plåtslagare och en lackerare. Den ene fick göra den andres arbete för att få större förståelse för den andres jobb.
Slutresultatet var långt över förväntan. De hade alla gjort väldigt bra ifrån sig men framför allt hade alla fått en helt annan insikt i varandras arbete.

PDF 🇸🇪

PDF 🇳🇴