OKTB2 Män som skakar hand

Lackboxen för en ny generation lackerare

OKBT Vestoppland är en yrkeshögskola för de som har för avsikt att arbeta inom fordonsbranschen. Nu har de även en lackbox gjord för undervisning.

Petter Kristiansen heter en av handledarna som arbetar på skolan och har speciellt ansvar för de 25 elever som ska bli lackerare.
– Eleverna som kommer till vår skola för att utbilda sig går en fyraårig utbildning. Två år är teoretiska och de två senare åren är mer praktiskt inriktade. De är också här som vår nya CMC box från Bolest kommer in i bilden. Boxen är specialbyggd med fönster längs ena långsidan för att man ska kunna se vad som händer inne i boxen och blandrummet direkt från klassrummet, berättar Petter för oss.

Stor efterfrågan

I bilbranschen finns en stor efterfrågan på lackerare och det gör att det är relativt enkelt att få arbete som lackerare efter man fullgjort utbildningen.
OKBT Vestoppland är först i Norge med den här typen av komplett lackbox, specialanpassad för undervisning.
Valet på boxen föll på en CMC-lackbox från Bolest. CMC tillverkas i Italien och de finns i olika storlekar och utföranden.

Öga för detaljer

– För att bli en duktig lackerare behöver man ha ett gott öga för detaljer och det underlättar om man är lösningsorienterad, berättar Petter.
– Vi har sett ett ökat intresse för lackyrket och för varje år har fler och fler elever hittat till utbildningen.

Ännu bättre undervisning

Den nya lackboxen monterades av italienska montörer i samarbete med Bolest. Boxen kommer att ge många nya möjligheter till att ytterligare höja utbildningens nivå, berättar Petter som själv har arbetat som bilskadereparatör och bär på ett genuint intresse för både bilar och motorsport.
Bland annat har han deltagit i Svenska Rallyt flera gånger.
– Det känns riktigt bra att förmedla kunskap till nästa generation om hur man reparerar och lackerar bilar. Många elever imponeras av att se en bil gå från skrot till att glänsa som om den vore ny.


Lite om anläggningen
Lackbox
7 meter lång och 4 meter bred, med en inkörningshöjd på 2,66 meter. Fönsterpartiet är 3,5 x 1,2 meter. Boxen har vertikal ventilation med tilluft från ett filtertak och utsug genom ett gallergolv. Mitt på golvet finns ett nedsänt Herkules lyftbord. Boxen har också tvåstegsfiltrering. Belysningen är 1 000 till 1 300 lux.
Blandrum
Blandrummet har en Drester Boxer DB44C spruttvätt. Här finns också en lösningsmedelsåtervinnare från Formeco. Till rummet hör ett aggregat på ca 3 600 m3/t för att tillgodose riktigt bra ventilation.


PDF »

Petter Kristiansen, OKBT och Kenneth Bjerkesmoen, Bolest